Dijous passat, 12 d’abril, l’interiorista Francisco J. Fernández Palacios va impartir una classe magistral als alumnes d’interiorisme titulada “Observacions disperses sobre la llum i la matèria”. En el seu discurs va establir una estructura basada en com es filtra principalment la llum en l’espai interior: de forma lateral, zenital, a través de façanes, patis, obertures i gelosies. A més, en l’exposició va establir un paral·lelisme entre obres artístiques pertanyents a l’àmbit de la pintura, escultura, instal·lacions artístiques, amb obres d’arquitectura i interiorisme.
Els alumnes van poder descobrir exemples com l’obra de Kenzo Tange, en la qual la llum natural contribueix a generar una clara vinculació entre interior-exterior. Així com, les atmosferes que aconsegueix Peter Zumthor en les seues obres a través d’una llum que realça la matèria com a llum gastada. També van aprendre com la llum és un element que transforma l’espai i la percepció del mateix, una constant en l’obra de James Turrell. També van poder saber dels espais canviants que aconsegueix Carlos Ferrater mitjançant la llum. I finalment, saberen de com a través de gelosies es filtra la llum generant tamisos energètics i gradients lumínics presents en algunes obres de Jean Nouvel.
Finalment els alumnes van poder arribar a la conclusió que la llum és el material més important en l’espai i és el que aconsegueix generar veritablement un efecte màgic i transformador. Francisco J.Fernández Palacios va assenyalar que l’interiorista no pot conéixer tot, però si ha de mostrar curiositat per tot, i açò ha de portar-lo a una reflexió sobre el que fa i descobreix.