La setmana passada els alumnes de l’especialitat de Disseny d’Interiors i de Projectes i Direcció d’Obres de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi van aprendre de primera mà les propietats físiques, químiques i mecàniques, així com les aplicacions del gres porcellànic Techlam® i de diferents tipus de petris naturals, com és el cas d’ignis com el granit, sedimentaris com la roca calcària i el gres, i metamòrfics com el marbre.
El nostre alumnat va poder experimentar en primera persona en l’empresa noveldera Levantina, líder mundial en el sector de la pedra natural, les textures, colors i sensacions al tacte dels diferents materials amb que treballa aquesta companyia.
El showroom va ser la primera parada per als nostres alumnes on van veure una presentació dels dos tipus de materials que Levantina produeix i comercialitza, d’una banda la pedra natural i per una altra, el gres porcellànic de gran format: Techlam®. Aquesta va servir per aprendre l’origen dels diferents tipus de pedra que produeixen en aquesta empresa, així com les seues principals propietats i aplicacions en construcció, arquitectura i interiorisme. Posteriorment, el gres porcellànic fou el protagonista, un material caracteritzat per una elevada compacitat i baixa absorció d’aigua, així com per una elevada resistència mecànica i química, i la seua versatilitat en quant a aplicacions.
Tot seguit l’alumnat va poder accedir a la nau del marbre on Levantina treballa amb el marbre Crema Marfil Coto®, que s’extrau en una explotació en la localitat alacantina d’El Pinós. En aquest espai els estudiants van poder seguir tot el procés des de l’entrada de la matèria primera en forma de gran bloc, a la secció de tall, reforç, correcció de xicotets defectes, poliment i embalat.
L’última parada fou en la nau Techlam® on els nostres alumnes van poder aprendre tot el procés productiu de la seua fabricació, des de les sitges en els quals s’emmagatzema la matèria primera, fins a l’embalat. Destacant l’enorme forn elèctric que porta les matèries primeres fins a una temperatura de 1200 ºC, amb 80-90 m de llarg.
Al capdavall, una visita molt profitosa en la que l’alumnat participant ha après molt sobre aquests dos materials que produeix Levantina.