DEPARTAMENT D’IGUALTAT. EL DIA DEL LLIBRE

Des del departament d’igualtat de l’EASDALCOI volem celebrar el 23 d’abril, Dia del Llibre, recomanant vàries lectures en les quals es parla de dones artistes, creatives, pioneres., moltes d’elles silenciades i invisibilitzades.

A més us presentem el nostre logo, el logo del Departament d’Igualtat de l’escola, dissenyat per Rafa Calbo.

 

 

Bajo el signo de las artistas. Mujeres, profesionales de arte y modernidad

M. Antonia Transforini, Ed. Universidad de Valencia ISBN 978-84-370-7321-7.

El 1989 pels carrers de Nova York van aparéixer grans anuncis signats per les Guerrilla Girls, un grup d’artistes anònimes que representen les puntes mediàtiques d’un llarg període de conflictes i denúncies respecte al silenci i la invisibilitat de les dones en les arts. A la tradicional pregunta sobre l’escassetat de les grans artistes, una historiadora de l’art ha contestat recordant l’existència d’una manca anàloga de grans pianistes de jazz lituans o de grans tennistes esquimals. A part de la provocació, es tracta d’entendre si i fins a quin punt les asimetries de gènere contribueixen a definir el que és art i el que no ho és, qui mereix ser recordat o, per contra, oblidat. Desplegant una documentació àmplia i inexplorada, aquest volum pioner s’encarrega també de desmentir el mite de la creativitat menor i accessòria de les dones.

Bauhausmädels. A Tribute to Pionnerring Women Artists

Patrick Rössler, Ed. Taschen, 2019, ISBN 978-3-8365-6353-6.

Descobrisca a artistes avantguardistes com Marianne Brandt, Gertrud Arndt i Lucia Moholy en Bauhausmädels o les xiques de la Bauhaus”, expressió que es va utilitzar en l’època per a expressar admiració cap a les dones joves i valentes que van eludir els rols de gènere tradicionals per a construir un futur diferent.

Creación artística y mujeres: recuperar la memoria

Marian López Fernández Cao (coord.), Ed. Narcea, 2000, ISBN 84-277-1304-5.

La presència de les dones en l’art de totes les èpoques i països no sempre significa una cosa positiva per a elles perquè la seua imatge és l’expressió d’estereotips sobre la condició femenina. D’altra banda, no tota la producció artística està feta per homes, encara que això és el que s’ha volgut demostrar: hi ha hagut i hi ha moltes dones que pinten, esculpeixen i construeixen. Les seues obres ofereixen un missatge diferent perquè en elles es representen a si mateixes, no com ho prescriu el patriarcat sinó en la seua realitat i amb la consegüent reivindicació de la seua dignitat i drets. Aquest llibre aporta una valoració crítica sobre la presència de les dones en l’art i sobre les possibilitats que tenen d’accedir al món de la creació.

Historia del Arte con nombre de mujer

Manuel Jesús Roldán, Ed. El Paseo, ISBN 978-84-121408-0-4.

Una Història de l’Art a través de les dones que la van protagonitzar, amb il·lustracions i a tot color, per l’autor d’Això no estava en el meu llibre d’Història de l’Art.

Mujeres en la sombra

Lucía Montojo, Ed. The Galobart Books, ISBN 978-84-947068-9-9.

La discriminació de gènere, la competitivitat, el respecte a una absurda jerarquia o senzillament la irracional ignorància van tallar les ales de grans dones que van ser pioneres en l’aventura del saber, icones del progrés, muses de les arts. Moltes van viure a l’ombra submisa de les seues parelles, despullades dels seus mèrits que van xocar frontalment amb una societat patriarcal encotillada fins a l’ofegament; a elles no se’ls va permetre desenvolupar el seu geni al màxim i molt menys ser protagonistes dels seus assoliments.

Tina Modotti: fotógrafa y revolucionaria

Margaret Hooks, Ed. La Fábrica, ISBN 978-84-16248-84-1.

Aquesta biografia il·lustrada és un retrat definitiu de Tina Modotti i dona vida a la icònica fotògrafa que durant tota la seua vida va vacil·lar entre la puresa de la creativitat inspirada i la lluita per la justícia social.

Scroll to Top