Les Jornades d’Animació 2018 de l’EASDAlcoi demostren la potencia i projecció del sector

El passat mes de desembre l’EASDAlcoi va organitzar les Jornades d’Animació 2018 en les quals professionals i alumnes van compartir experiències en clau de conferències, tallers i presentacions de projectes.

La primera activitat va tindre lloc el dia 17 de desembre amb la intervenció de Paloma Mora i Vicente Mallols, productora i director de ‘El Diari de Bita i Cora’ que actualment emet À Punt. Mallols va explicar que amb la sèrie pretenia fer un homenatge a Star Wars i tot allò relacionat amb el món dels exploradors de la galàxia entroncant-ho a la vegada amb elements de la naturalesa.

Va parlar també de la seua experiència professional, remarcant que anys arrere hi havia un buit formatiu en el camp de l’animació bastant gran, que ara ja està més que superat. Per això va aconsellar a l’alumnat que aprofitaren al màxim les pràctiques i “absorveren així la major quantitat d’informació possible”. Vicente Mallols va oferir a més un taller de stop-motion, tècnica amb la qual va començar treballant fa quasi 20 anys.

El dimarts 18 va arrancar amb la presentació dels projectes finals dels alumnes d’animació i li va seguir la conferència de ‘Nina de l’espai, creació i desenvolupament’ a càrrec del director i productor de la sèrie, Ángel Martínez. Durant la seua intervenció va deixar clar que per a ell l’animació és un sector amb les bases ben cimentades tant a la Comunitat Valenciana com Espanya i que això permet tindre una projecció i futur “bastant sòlid”.


Va contar a més que ‘Nina de l’espai’ (també emetent-se en À Punt i que serà doblada al castellà per a la seua emissió en RTVE) és una sèrie d’animació per a xiquets “més atrevida” i que “aporta uns valors diferents que l’animació no incloïa abans”. “Jo no vull que la meua filla veja uns dibuixos que li diguen que ha d’esperar a un príncep blau, clarament. Jo vull que la meua filla s’agafe una bicicleta i es busque la vida. Això és una poc l’essència de la sèrie”, va especificar Martínez.

L’últim dia de les jornades va ser el 19 de desembre i es va tancar amb xarrada ‘De la infografia al videojoc: l’animació en el sector laboral’ del grafista i postproductor Arturo Mora. En ella va destacar la importància del canvi de tendència formativa cap a unes Escoles de Disseny que “no implementaven animació, ni audiovisuals i unes facultats de Belles arts que ho feien a un nivell més conceptual” fins al punt actual en el qual no es concep el disseny sense un fort component audiovisual.

Va explicar també el seu pas per l’antiga Canal 9 com a grafista i la seua experiència en la posada en marxa de Cut-out, el seu estudi basat serveis de Motion Graphics que combina amb la creació de videojocs. Pel que fa al sector de l’animació i el videojoc va destacar que hi ha un interés comercial gran “la indústria de l’entreteniment és la que més diners genera i dins d’aquesta el videojoc és la més potent”. Però Mora apunta també cap a l’interés social que s’està demostrant des de les institucions en forma de, per exemple, ajudes al sector: “això suposa que el videojoc i a l’animació s’integren cada vegada més en la realitat cultural”.

Desplaça cap amunt