L’alumna de 4t de Disseny de Moda , Noemí Garcia, va estar seleccionada per a formar part del projecte europeu High-End-Shoe (HES). Aquesta inciativa, emmarcada dins de l’ERASMUS+, té com a objectiu reivindicar la qualitat i el disseny del calcer europeu com a element diferenciador envers a la confecció massiva de sabates d’escàs valor afegit. Açò, mitjançat l’especialització de nous dissenyadors, treballadors i tècnics de la indústria del calçat, emprenedors d’aquest sector i estudiants, com és el cas de Noemí.
La participació en aquesta formació venia precedia per un procés de selecció exhaustiu del s’han triat tres persones per cada país que col·laborava amb el projecte. Han format part d’aquest: Portugal, República Txeca, França i Espanya a través de l’INESCOP (Institut Espanyol del Calcer i Conexes). Els cursos es van desenvolupar durant unes setmanes dels mesos de juliol i agost a Politecnico Calzaturiero de Pàdua a Itàlia.
Noemí García, que ja havia dut a terme el Cicle Superior de Disseny i Producció de Calcer i Complements, va realitzar en concret el curs ‘Practical training workshop on Luxury Footwear Manufacturing’ en el que va aprendre a elaborar de principi a fi un parell de sabates. Des del modelat del disseny, passant pel patronatge, el assecat de peces i enfranquit del tall i folre, entre d’altres, fins a l’acabat i poliment del mateix. A més, utilitzaren el sistema ‘goodyear’ per al muntatge de la planta del calcer, el que és en gran part artesanal.
Noemí, després de la participació en aquest projecte, destaca la importància que té dins d’una societat “consumista on, a més, tot es realitza en massa i la gran majoria dels productes són idèntics i fabricats en cadena” haver après a “apreciar l’art i tradició dels productes artesanals, que estan cada vegada més en perill d’extinció. He estudiat com realitzar un calçat de luxe d’inici a fi tal com es feia antany, i que hui en dia, poques persones realitzen, és una cosa que ha quedat reservada a l’alta gamma”. A més, explica que estar estudiant l’EASD d’Alcoi l’ha “ajudat a obrir la ment, a trencar amb allò comunament establert per a poder idear sense límits. Personalment opine, que per a crear alguna cosa, no s’ha tindre por als límits, s’ha de somiar”.