Mecana Sans
L’any 2012 va començar el taller de Mecana Sans de l’EASDAlcoi fruit d’un projecte d’investigació de la professora Xelo Garrigós i Jordi Sempere. Ha anat creixent fins a arribar a ser un espai únic dins de l’ensenyança superior pública pels seus recursos, equipament i materials. Sols hi ha un altre taller paregut a l’escola de disseny privada BAU a Barcelona, però d’aquestes característiques en un centre públic, no hi ha cap altre que el de l’EASDAlcoi.
![](https://www.easdalcoi.es/wp-content/uploads/2018/10/photo_2018-10-29_12-50-59-1024x688.jpg)
Fa més de 550 anys que Gutemberg va dur terme un dels invents que canviaria el curs de la història: l’impremta i els tipus mòbils que van permetre més llibertat de creació. Ara, l’avanç tecnologies offset i sobretot la impressió digital ha guanyat molt de terreny ja que la impressió de tipus mòbils ocupa molt d’espai, és més lenta per fer-se de manera manual i cara en requerir mà d’obra. Així i tot, Xelo Garrigós explica que hi ha un ressorgir d’aquesta tècnica des de fa uns deu anys i això es veu reflectit en col·lectius i iniciatives com Lola Oficio de Burjassot, Bunkertype a Barcelona o Familia Plómez a Madrid.
![](https://www.easdalcoi.es/wp-content/uploads/2018/10/photo_2018-10-29_12-51-16-1024x768.jpg)
L’alumnat pot fer-se servir del taller per familiaritzar-se amb les caixes, punts, cíceros, com per a realitzar composicions, controlar els blancs i formar una rama ben feta per a després imprimir-la. “És una oportunitat genial per tornar a allò físic entra tanta digitalització. Hi ha acció artesanal i plena de components aleatoris com la pressió, el cos del paper o les particularitats de la tinta que fan que cada resultat siga únic i més orgànic” diu Garrigós. Assenyala també l’autenticitat del procés que “a penes ha canviat en segles”. S’han substituït el plom dels tipus mòbils per la fusta i ara recentment pel plàstic i la tinta “segueix sent pràcticament la mateixa”.
![](https://www.easdalcoi.es/wp-content/uploads/2018/10/photo_2018-10-29_12-50-50-1024x768.jpg)
Així, el taller compta amb dos maquines tipogràfiques Minerva que imprimeixen en A5 i tamany foli, una manual i l’altra amb motor (en fase de restauració). També dos tiraproves manuals d’A2 i A3, a més de diferents xivalets que contenen els nombrosos tipus mòbils i peces. Està obert sobretot als alumnes de la família gràfica però també a qualsevol que n’estiga interessat. Es pot acudir els dimecres de 16 a 20h per poder explorar aquest món de possibilitats “sempre que hi haja un compromís de continuïtat i voluntat per ajudar al manteniment del taller” puntualitza Xelo Garrigós.